wyszukiwarka

CHAROLAIS

genus logoCharolais to wiodąca końcowa rasa bydła mięsnego wyróżniająca się doskonałym potencjałem przyrostów i wyjątkowym pokrojem. Tusze mają wyjątkową jakość przy wysokim odsetku tłuszczu śródmięśniowego i braku tłuszczu podskórnego, co sprawia, że pozyskiwane mięso jest poszukiwanym towarem. Buhaje cieszą się uznaniem za umięśnienie z doskonałą polędwicą, dobrą ćwierćtuszą tylną i głębokimi podudziami. Krowy cechują się lżejszym umięśnieniem i dobrze rozwiniętym wymieniem, przez co doskonale nadają się do remontu stada jako mamki, zwłaszcza na fermach zlokalizowanych w regionach nizinnych. Rasę Charolais często postrzega się jako komponent przynoszący „wartość dodaną’ do sektora produkcji bydła mięsnego. Rasa cieszy się również popularnością wśród hodowców bydła mlecznego z uwagi na doskonałe przyrosty i pokrój.

  • ABS NEWS

    [08-05-2017]
    XXVIII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych 2017 w Poznaniu

    XXVIII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych 2017 w Poznaniu to kolejny sukces genetyki ABS.  ...
    Czytaj więcej
  • ABS NEWS

    [26-04-2017]
    IV Pomorska Wystawa Bydła Mlecznego w Bolesławowie

         {phocagallery view=category|categoryid=11|limitstart=0|limitcount=220}  ...
    Czytaj więcej
  • ABS NEWS

    [20-04-2017]
    Katalog wiosna 2017

    Przedstawiamy Państwu najnowszy katalog buhajów wiosna 2017!!!   ...
    Czytaj więcej

 

MAPA STRONY