wyszukiwarka

CHAROLAIS

genus logoCharolais to wiodąca końcowa rasa bydła mięsnego wyróżniająca się doskonałym potencjałem przyrostów i wyjątkowym pokrojem. Tusze mają wyjątkową jakość przy wysokim odsetku tłuszczu śródmięśniowego i braku tłuszczu podskórnego, co sprawia, że pozyskiwane mięso jest poszukiwanym towarem. Buhaje cieszą się uznaniem za umięśnienie z doskonałą polędwicą, dobrą ćwierćtuszą tylną i głębokimi podudziami. Krowy cechują się lżejszym umięśnieniem i dobrze rozwiniętym wymieniem, przez co doskonale nadają się do remontu stada jako mamki, zwłaszcza na fermach zlokalizowanych w regionach nizinnych. Rasę Charolais często postrzega się jako komponent przynoszący „wartość dodaną’ do sektora produkcji bydła mięsnego. Rasa cieszy się również popularnością wśród hodowców bydła mlecznego z uwagi na doskonałe przyrosty i pokrój.

 

MAPA STRONY